MIT SPULBERAT. Explozie de cazuri în țările tropicale / Coronavirusul REZISTĂ temperaturilor de vară / Anunț CUTREMURĂTOR făcut de Donald Trump / Cât va ține pandemia

MIT SPULBERAT. Explozie de cazuri în țările tropicale / Coronavirusul REZISTĂ temperaturilor de vară / Anunț CUTREMURĂTOR făcut de Donald Trump / Cât va ține pandemia
Statele sud-americane iau măsuri dure pentru a limita răspândirea coronavirusului. Peru a scos personalul militar pe străzi, Costa Rica și Columbia au închis frontierele.
Publicat: 17/03/2020, 20:42
Actualizat: 17/03/2020, 21:26

Cifrele pandemiei cresc nemilos, în timp real, pe monitoarele tuturor redacțiilor din lume. Foarte curând, omenirea va trece al doilea prag psihologic: 200.000 de îmbolnăviri și 10.000 de morți. Cu speranța că, la un moment dat, totul se va opri și viața își va relua cursul firesc. Nu atât de repede cât anunțau, inițial, specialiștii. Temperaturile de vară nu vor opri COVID-19. Epidemia crește exponențial în țări cu climat tropical, unde temperaturile sunt, în mod obișnuit, peste 25 de grade Celsius. Președintele SUA, Donald Trump, sigur pe informațiile sale când declara că vara va opri virusul, a recunoscut public că a fost nevoit să reconsidere. SUA se pregătesc acum pentru o vară întreagă de stare de urgență. Poate și mai mult.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat marți că starea de urgență la nivel național  ar putea dura până la sfârșitul verii sau chiar mai mult. La Casa Albă, Trump a spus că țara se confruntă cu „un inamic invizibil”, care este „extrem de contagios”, anunță bbc.com.

El a cerut americanilor ca, în următoarele 15 zile, să nu se adune în grupuri de mai mult de 10 persoane și să evite baruri, restaurante, instanțe alimentare, săli de sport și mulțimi.

Anunțul este neașteptat, în contextul în care liderul american se declara extrem de optimist, cu doar câteva săptămâni în urmă, cu privire la evoluția epidemiei. Și sigur pe informațiile pe care cei mai reputați specialiști din lume le transmit către Casa Albă.

Ceva s-a schimbat în pronosticurile epidemiologilor.

Dar ce? Și când?

La această oră, cifrele oficiale arată peste 190.000 de persoane infectate, cel puțin 7.500 decese, mai mult de jumătate dintre ele în afara Chinei continentale. Harta pandemiei s-a înroșit la nivel global: cuprinde 140 de țări. Iar statistica se modifică rapid în timpul editării acestui articol.

Dintre acestea, Chile, Brazilia, Mexic, Costa Rica, Filipine, Malaezia, Thailanda, Indonezia, Singapore, Egipt, Emiratele Arabe, Qatar, Ecuador, au, acum, temperaturi de peste 20 de grade Celsius, peste 25 de grade Celsius și chiar mai mult. Și, în ultimele zile, numărul de persoane infectate și de decese începe să crească în destinațiile exotice ale vacanțelor de vară.

Unde au greșit epidemiologii cu optimismul

Dar dacă virusul nu se comportă ca gripa? Putem avea de-a face cu rate de infecție care rămân ridicate pe tot parcursul anului?

Chile, Malaezia, Indonezia și Thailanda și Filipine au înregistrat în ultimele zile cea mai mare rată de infecții, deoarece testarea s-a extins, semn că factorii sezonieri pot juca doar un rol limitat în răspândirea coronavirusului, notează thestar.com

„Teoria că temperaturile vor opri pandemia nu ține cont de ceea ce se întâmplă acum în mare parte în Asia de Sud-Est”, a spus Tikki Pangestu, profesor la Lee Kuan Yew School of Public Policy din Singapore.

„Oamenii din Europa speră că vremea caldă va ucide virusul. Mă îndoiesc că aceasta va fi realitatea”, a adăugat el.

În Filipine, decesele s-au dublat: mai mult de 12 persoane au pierdut lupta cu boala la începutul săptămânii, cazurile confirmate crescând la 140 – față de situația de acum trei zile. Autoritățile au plasat întreaga capitală Manila sub „carantină comunitară”.

Malaezia a raportat luni încă 125 de cazuri de coronavirus – ceea ce a ridicat totalul la 553 – cel mai mare număr de infectări din Asia de Sud-Est. Mule cazuri au fost legate de un singur eveniment la o moschee.

Thailanda, care a raportat luni 33 de cazuri noi, cea mai mare creștere zilnică, intenționează să închidă școli, baruri, săli de filme, arene de luptă și alte centre de divertisment.

Luni, Indonezia a confirmat încă 17 cazuri, numărul de persoane infectate ridicându-se la 134, pe fondul îngrijorarii populației că ar putea exista sub-raportări mari în a patra cea mai populată țară din lume.

Singapore, stat care a fost lăudat pe scară largă  pentru monitorizarea și izolarea pacienților infectați, a implementat începând de luni restricții mai stricte asupra vizitatorilor din alte țări din Asia de Sud-Est, după un val de cazuri importate din regiune.

Experții în sănătate spun acum că țările nu ar trebui să se bazeze pe scenariul că vara  va încetini răspândirea rapidă a virusului pe tot globul.

„Este prea simplist să sugerezi că un climat tropical poate opri coronavirusul, deoarece există mulți alți factori, cum ar fi contactul dintre om și om, care se poate întâmpla foarte repede”, a spus Sugiyono Saputra, cercetător în microbiologie la Institutul de Științe din Indonezia.

Restricții severe în America Latină

Și țările din din America Latină au impus restricțiile luni pentru a încetini răspândirea noului coronavirus, Peru a scos personalul militar pe străzi, Costa Rica și Columbia au închis frontierele.

Momentan, regiunea nu a fost încă lovită la fel de puternic ca Asia sau Europa, dar guvernele latino-americane s-au mișcat agresiv pentru a opri răspândirea virusului, scrie usnews.com

În Peru, președintele Martin Vizcarra a declarat că liderii din Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Columbia, Ecuador și Brazilia au vorbit luni în teleconferință pentru a analiza situația și a coordona acțiunile împotriva pandemiei.

„Am fost de acord că vom gestiona criza împreună și ne vom uni forțele”, a declarat acesta pentru reporterii de la Guvern, adăugând că țările sud-americane vorr căuta să coordoneze situația cu cererea de materiale medicale și să calculeze impactul economic asupra regiunii.

COVID-19 nu se comportă ca alți viruși gripali sezonieri cunoscuți

După cum explică într-un articol profesorul Marc Lipsitch de la Harvard T.H. – Școala de sănătate publică Chan, noii viruși se comportă diferit față de cei care au fost cunoscuți și răspândiți în rândul  populației de mult timp, scrie publicația fullfact.org
Pentru a prezice ce s-ar putea întâmpla cu pandemia, trebuie să analizăm motivele pentru care virusurile sunt sezoniere. Acestea nu sunt pe deplin cunoscute, dar există mai mulți factori care joacă probabil un rol.

Temperatura, umiditatea, deshidratarea și lumina UV pot avea impact asupra eficienței virusurilor. Un studiu asupra cazurilor de Covid-19 din China și din alte țări afectate a constatat că umiditatea a fost asociată cu o creștere a numărului de cazuri, iar temperatura, asociată cu „slăbirea” Covid-19. Cu toate acestea, autorii acestui studiu avertizează, de asemenea, că cel mai probabil  „creșterea temperaturii … nu va conduce neapărat la reducerea numărului de cazuri fără implementarea unor intervenții ample de sănătate publică”.

Există, de asemenea, diferențe în comportamentul uman în lunile mai reci. Oamenii au mai multe șanse de a petrece timp în interior și transmiterea de viruși este mai probabilă în mediile interioare aglomerate.

În plus, sistemul imunitar uman devine ușor epuizat în perioada de iarnă. Vitamina-D și melatonina, ambele legate de lumina zilei, contribuie la scăderea imunității.

Problema este că SARS-CoV-2 este un virus atât de nou încât foarte puține persoane sunt imune la el.

Centrul americane pentru controlul și prevenirea bolilor afirmă că „în acest moment, nu se știe dacă răspândirea COVID-19 va scădea atunci când [vremea] va fi mai caldă”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Serialul-fenomen de pe Netflix. Așteptarea a luat sfârșit. Video
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...